сряда, 12 юни 2013 г.

ЖЪЛТ КАНТАРИОН – ВЪЛШЕБНАТА БИЛКА, КОЯТО ЛЕКУВА 99 БОЛЕСТИ


Жълтият кантарион безспорно е една вълшебна билка, която е с доказани лечебни качества. Най - подходящото време за нейното събиране е точно сега - до края на месец Юни, дните около Еньов ден. 

КАК ДА СИ НАПРАВИН МАСЛЕН ИЗВЛЕК ОТ ЖЪЛТ КАНТАРИОН

ЖЪЛТ КАНТАРИОН И ЗЕХТИН

Продукти:

Жълт кантарион, добре разцъфтял.

Зехтин спрямо количеството на кантариона.

Приготовление:

Откъсват се цветчетата на кантариона и се поставят в буркан, добре натиснати. Отгоре се заливат плътно със зехтин. Бурканът се захлупва с надупчена капачка, за да диша, или с надупчена оризова хартия, и се оставя за около 40 дена на слънце, докато тинктурата не стане буквално кървавочервена на цвят. След това се прибира и се съхранява в хладилник.

                   
В хладилника спокойно трае цяла година. Отгоре му се образува капаче от мухъл, което лесно се премахва, докато се стигне до кървавочервената лечебна субстанция.


Помага в следните случаи:

- има впечатляващо противовъзпалително действие
- помага срещу червен вятър,срещу сериозно изгаряне
- срещу упорити рани
- срещи херпес
- ухапвания от насекоми
- дори ако намажете бузата си там, където ви боли зъб, болката ви стремглаво намалява - алергии на кожата
- спортни травми
- масленият извлек от жълт кантарион и компресите с него действат охлаждащо и облекчават кръвоизливи, навяхвания, изкълчвания.
- Против колит. Пие се по 1 с.л. 3 пъти дневно, 20 минути преди хранене.
- Като леко разхлабително действие
­- Под формата на капки при инфекции и болки в ушите илишум в ухото.
- Външно жълтият кантарион помага за лечение на рани, наранявания, охлузвания. Той има силно противомикробно и регенериращо действие и помага за бързото заздравяване на външните наранявания.
Това масло успокоява различни вътрешни и външни болестни възпаления у човека и животните, изцерява опасни рани (язви), успокоява болките при изгаряне, попарване, лекува бърже ужилване, порязване, ревматизъм, даже премахва и колики






ЧАЙ ОТ ЖЪЛТ КАНТАРИОН 
Как се приготвя?

Жълт кантарион като чай: 1 супена лъжица от билката се запарва в 200-300 мл вряла вода. Престоява 10 минути. Прецежда се и се пие.
Не консумирайте жълтия кантарион, ако е киснал по-дълго време от посоченото. Повечето билки стават вредни, ако са престояли във водата. Винаги спазвайте указанията за приготвяне на всеки тип билка.

СЛУЧАИ ПРИ КОИТО ПАМАГА ЧАЯТ ОТ ЖЪЛТ КАНТАРИОН

- Основната съставка на жълтия кантарион е  хиперицин.  Хиперицинът има успокояващо действие и благодарение на него билката се бори успешно с леки видове депресии и психични неразположения. Редовната консумация на жълт кантарион подобрява цялостно кондицията и настроението на човек, справя се с постоянната потиснатост, която много хора изпитват. Отразява се добре на хора с прекалено напрегнат начин на живот, които често се изнервят и стресират.
                                                
- Жълтият кантарион помага при язвена болест и гастрит, болест на дванайсетопръстника. Всички стомашни неразположения и болести се повлияват добре от действието на жълтия кантарион, защото той успокоява симптомите и лекува рани и възпаления.
- Чай от жълт кантарион помага при киселини, газове, гадене, колики, лошо храносмилане, диария.
                                                   
- Жълтият кантарион често се препоръчва при сърдечни проблеми, особено при високо кръвно налягане. Редовната консумация на билката подобрява състоянието на сърдечния мускул.
                                                                       
- Началните симптоми на настинка и грип - болки в гърлото и хрема също се повлияват много добре от жълт кантарион и навременната му консумация помага да се преодолеят тези неразположения.

Направете си това чудотворно лечебно средство жълтият кантарион цъфти точно сега!

В кои случаи да избягваме жълтия кантарион?

Жълтият кантарион намалява действието на някои медикаменти и засилва действието на други, затова съчетаването му с лекарства, трябва да бъде консултирано с лекар! При прием на противозачатъчни, жената трябва да е особено внимателна, защото жълтият кантарион намалява действието им и може да настъпи бременност. Жълтият кантарион не се препоръчва и на хора с повишена фоточувствителност.

Съчетаването на жълт кантарион с медикаменти против депресия може да засили действието им. Хора с ниско кръвно трябва да са много внимателни с консумацията на тази билка, защото може да бъде противопоказна за тях.


ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ЖЪЛТИЯТ КАНТАРИОН

Нашите предци наричали Жълтия кантарион „средство против 99 болести” Приписвали на червения му сок много магически свойства, наричали разтвори и екстракти от Жълт кантарион „червено масло”, „младежка кръв” или «кръвен еликсир”. Причина за такива гръмки названия е не само цветът на маслото, но и фармакокинетичните качества на растението, многодействено при различни болести на сърдечно-съдовата система. Растението започва да цъфти на 24 юни, денят на Св. Йоан и жълтите му слънчеви цветове радват окото почти до средата на септември. Ако решите сами да събирате билката трябва да знаете, че това се прави в началото на цъфтежния и период и по възможност, когато луната изгрява. Тогава всъщност растението съдържа, което е научно доказано, най-голямо количество хиперицин, на който се дължи лечебното му действие.

Събраният кантарион предвиден за сушене, се събира на малки китки, които се окачват в сенчесто, проветриво помещение, обърнати с цвета надолу. Температурата трябва да е под 30 градуса. Цветчетата се пазят от нахлуване на светлина, за да не получат никакви изменения в състава на веществата. След около 1 седмица цветчетата и листата са годни за по нататъшна обработка. В жълтия кантарион се съдържат много вещества, които въздействат на мозъчната обмяна на веществата, поради което могат да доведат до дългосрочно подобряване на настроението и общата душевна кондиция. Хиперицин Хиперицинът е най-важната съставка на растението. Той има положително влияние върху мозъка следователно и върху психиката. Хиперицинът оказва влияние върху мозъчната обмяна и играе важна роля при пренасянето на нервните импулси. Изсушеният кантарион съдържа 0,1 - 1,5% хиперицин, а цветовете 0,2-0,3%. Главно за хиперицина е, че е в състояние да управлява невротрансмитерите в мозъка. Разграждането на медиаторите, като напр. доптамин, норадреналин, или серотонин се регулира именно от него. Когато тази система е в равновесие ние се чувстваме добре. Флавоноиди В жълтия кантарион се съдържа цяла редица от специални флавони. В листата например се съдържат двата флавона - кверцитрин и квертецин, които имат несравнимо влияние върху нивото на хормоните, като регулират разграждането на т. нар. хормон на щастието - серотонина. Именно серотонина е този, който ни осигурява удовлетворението и доброто настроение, улеснява заспиването. Хиперфорин Към основните лечебни съставки на жълтия кантарион спада и хиперфоринът. Той притежава бактерицидни свойства, действа дезинфекциращо, и поради това благоприятства заздравяването на рани. Той обаче е много нетраен и под въздействието на топлината и светлината бързо се разгражда. По тази причина наличието му може да се открие само в пресните растения и прясно получения маслен извлек от кантарион.

Етерични масла Чудодейната билка съдържа в своите цветове, стебло и листа висок процент етерични масла.

Нанесени външно, те действат упояващо, охлаждащо и болкоуспокояващо. Жълтият кантарион е особено подходящ за лечение на спортни травми и наранявания, като кръвоизливи, изкълчвания, натъртвания, разтягане на сухожилията и навяхвания.

 Дъбилните вещества Жълтият кантарион е известен с високото си съдържание на дъбилни вещества. Едно от тях е хиперфоринът.
Дъбилните вещества имат много медицински свойства, те например повишават кръвоснабдяването на сърдечния мускул и го подсилват. Редовното взимане на препарати от жълт кантарион помага при сърдечна слабост. Дъбилните вещества имат положителен ефект и при стомашно-чревни неразположения. Те действат заедно с противовъзпалителните аментофлавони в стомаха и червата и затова жълтият кантарион е надеждно средство против инфекции като диспепсията в кърмаческа възраст.
Специфичните активни съставки на жълтия кантарион са изследвани научно заради техните лечебни качества. Но още народната медицина е доказала, че билката помага при следните заболявания:

 - депресии - жълтият кантарион въздейства позитивно върху мозъчната обмяна и стимулира производството на повишаващи настроението хормони.
- психосоматични заболявания
- жълтият кантарион успокоява нервите и отпуска, чрез което могат да бъдат отработени страховете, които често са дълбоката причина за психосоматични оплаквания
- рани и изгаряния
 - билката има антисептични, а така също и бактерицидни свойства, което я прави подходяща за по-бързо лечение на отворени рани.
 - вътрешни инфекции
 - жълтият кантарион проявява в организма своите противовъзпалителни свойства, които ускоряват лечението на вътрешни инфекции. Облекчава менструалните болки. Помага при жеснски проблеми, главоболие, нощно напикаване, нарушения на съня, при заболявания свързани с климактериума.
- сърдечна слабост
 - благодарение на дъбилните вещества, които съдържа, жълтият кантарион подсилва сърдечния мускул и е много ефикасен при терапия на физиологично обусловена сърдечна слабост.
- предотвратяване на ракови заболявания
- високото съдържания на флавони възпрепятства окислителните процеси и го прави незаменим в борбата срещу рака. При това той обезврежда онези агресивни молекули в кръвта, които иначе разрушават клетките. Билката действа профилактично срещу хормонално обусловените ракови заболявания, като напр. рака на гърдата.

В зависимост от вида заболяване жълтият кантарион може да се приема вътрешно като чай, прах или тинктура, или външно да се нанася под формата на маслен извлек.

 - чай - вътрешната употреба на жълтия кантарион като чай е най-простата форма за използване на неговите активни вещества. За това е необходима изсушената билка, набрана по възможност в началото на цъфтежния период.

По правило 6 ч.л. билка се накисват в 1/2 л. вряща вода. Оставят се да престоят най-малко 5 мин. Съдът трябва да е захлупен за да не отлетят етеричните масла.

 - прах - стритата на прах сушена билка притежава свръхвисока концентрация на кверцетин и е едно бързодействащо средство против психични оплаквания. Прахът се препоръчва за рязко покачване на настроението и е смятан за много ценна профилактика срещу рака, тъй като за разлика от чая и маслото, той съдържа много флавони.

- тинктура - тинктурата представлява алкохолен извлек от определени части на растението. По този начин целебните свойства на жълтия кантарион се усилват и едновременно с това запазват. Приет вътрeшно, алкохолът изпълнява функцията на носеща субстанция. Активните вещества, разтворени в него, попадат чрез лигавиците в кръвта веднага след изпиването. Това повишава действието на концентрирания извлек. Вътрешните инфекции, като напр. някои бронхити се лекуват с тинктури, тъй като техният потенциал на действие е много по-висок, отколкото, примерно, на един чай. Тинктурите са препоръчителни и при нарушения на храносмилателния тракт. Те се оказват много надеждни в борбата с тениите и глистите в червата. За лечение на вътрeшни инфекции се вземат дневно 2-3 пъти към основното ядене 8-10 капки от неразредената тинктура. Можете да използвате този метод най-малко две, но не повече от 4 седмици.

 - маслен извлек - Маслото можете да си го приготвите и в домашни условия.

Червеното масло се произвежда като в продължение на три седмици от съцветията на свеж Жълт кантарион. Отлежават в студено пресовано растително масло – зехтин, соево, ленено. Кръвното масло е класика на еликсирите „кифи” - многофункционални препарати еднакво ефективни и за вътрешно, и за външно приложение, прославили се с високия си процент и балансирана комбинация на най-ценните биологични активни вещества – флавоноиди, Р-витамини, дъбилни вещества от пирокатехиновата група, фито-антибиотици, холини, каротини, витамините С, РР, сапонини, антоциани и етерични масла 3%, а също и най-ценните мастни киселини от растителни масла. Фармакологични и терапевтични свойства на маслото от Жълт кантарион: Наситеност с флавоноиди от Р-витаминовата група – никотинова киселина, хесперидин, халкон, катехини, ескулин, рутин са основополагащи за антиоксидантната, съдоукрепващата и метаболитната активност на червеното масло. То способства за нормализацията на въглеводордния и мастния обмен.
 – в народната медицина са го използвали при леки форми на диабет за понижаване на нивото на захарта в кръвта, при холецисто-панкреатит и хепатит. Р-витамините на Жълтия кантарион са хиполипидемично активни: те понижават общото ниво на холестерина, липопротеините с ниска плътност и особено – триглицидите. Ниациновата група от компоненти способства репаративната регенерация и зарастването на тъканите при вялотекущи рани и язви. Балансът на групата на флавоноидите е причината за известността на маслото от Жълт кантарион като природен лекар при кръвоизливи, диатеза, алергични дерматити, идеосинкразии, а също така при настинка, морбили и скарлатина. Провитамините от група В, съдържащи се в Жълтия кантарион, са най-ценните вещества за биосинтеза на ацетилхолин — един от основните медиатори на нервната възбудимост. Холинът, при това, влиза в състава на лецитина — най-ценния клетъчен фосфолипид, и е липотропно вещество, което предотвратява затлъстяването и развитието на атеросклероза. В допълнение, в миналото с масло от Жълт кантарион са лекували алкохолизъм и заслъстяване. Високият процент гликозиди-антоциани, съдържащи се в маслото от Жълт кантарион, благодарение на своята способност значително да понижават агрегацията и адхезията на тромбоцитите, предпазват от нарушения на микроциркулацията, развитието на тромбози на кръвоносната система. Катехините и танините благодарение на повишаването на еластичността и укрепването на стените на капилярите, правят кръвното масло ефективно средство против куперза и разширени вени. В същото време те способстват усвояването от организма на аскорбиновата киселина и синтеза на витамин D, като при това оказват противовъзпалително и противооточно действие. А мощната фармакологична група каротини и цитокини осигуряват на Жълтия кантарион имуностимулиращо и регенериращо въздействие. Маслото от Жълт кантарион се цени и заради своята антибактерилна формула хиперфорин, благодарение на който това масло на практика се използва за лечение на настинка – за поставяне на капки в носа, за премахване на възпалителни реакции – чрез маслени компреси и при лечението на дерматологична патология. Най-известният и разпространен компонент на маслото от Жълт кантарион, към ден днешен е флавоноидът хиперицин – основното действащо вещество на препарата „Ремотив”. Хиперицинът, освен високата антибактериална и противовирусна активност е и силен природен антидепресант.
Червеното масло притежава спазмолитично, успокояващо, антисептично и противовъзпалително действие. То отпуска гладката мускулатура на жлъчните протоци, кръвоносните съдове, червата и пикочопроводите, което облекчава отделянето на жлъч, ликвидира застойните процеси в жлъчката, възстановява перисталтиката на червата, повишава диурезата.
 Вътрешното приложение на маслото от Жълт кантарион способства укрепването на стените на капилярите, подобрение на венозното кръвообращение и кръвоснабдяването на някои вътрешни органи. Съдоукрепващите качества на Жълтия кантарион помагат при кръвоизливи, тромбози, атеросклероза. Още предците ни са използвали Жълтия кантарион при гастрити с понижена киселинност, язвена болест на стомаха, заболявания на черния дроб, колити. Той усилва секреторната активност на органите на храносмилането, като отстранява застойни процеси, метеоризъм и миризма от устата.Изследванията показват, че жълтият кантарион действа точно толкова добре, колкото синтетичните психофармацефтични препарати, без обаче да има техните странични ефекти при продължително приемане.Маслото от Жълт кантарион е невероятно ценна хранително диетична добавка в менюто, например за обогатяване на сосове за различни ястия, която стимулирайки обмяната на веществата способства свалянето на килограми.

Червеното масло широко се прилага в техниките на невро-седативния масаж, тъй като неговата спазмолитична и антистресова формула премахва симптоматиката на нервни разстройства, купира пристъпите на мигрена и главоболие.

 Сместа от масло от Жълт кантарион с мед (в пропорция 1:3) се прилага при предменструален синдром за премахване на болки, спазми, слабост и хипотония – по една чаена лъжичка два пъти дневно, след това се пие горещ чай.

 Компресите с червено масло имат обезболяващо, разнасящо, противовъзпалително и регенериращо действие, поради което ги прилагат при мастити, мастопатии, нацепени зърна при кърмачки.

Маслото от Жълт кантарион има пагубно въздействие на патогенните микроорганизми, устойчиви на действието на антибиотици. Но истински ненадминати по своята ефективност са качествата на Жълтия кантарион против травми и изгаряния, при ревматични заболявания и подагра както и регенериращата му способност.

Червеното масло е ефективно също при травми, рани, синини, загнояване, продължително незарастващи рани и херпес.

Необходимо е човек да бъде внимателен при използването на червеното масло в периоди на активно слънце, защото то повишава коефициента на проницаемост на клетките на кожата за ултравиолета.

 Независимо че Жълтият кантарион стимулира синтеза на меланин, способствайки образуването на интензивен загар, той прави кожата по-чувствителна към агресивните форми на слънчевите лъчи и може да провокира изгаряне.

 Жълтият кантарион е винаги радостен, весел и оптимистичен. А освен това споделя тези свои качества с целия заобикалящ го свят, заразявайки всички наоколо с оптимизъм и лекота. И наистина, защо да тъгуваме, ако можем да живеем и да се радваме?




8 коментара:

  1. v starite knigi na ediin hodja ot s.krai6te 4aqt ot kantarion se vari 10 minuti...dosta hora e izlekuval ot razli4ni zabolqvaniq...taka ,4e nqma pri4ina da ne vqrvam na receptata s prodaljitelnoto varene na bilkkata ;)

    ОтговорИзтриване
  2. Ami neka da svarim hojata barabar sas starite mu knigi ot selo krai6te za 10 minuti da vidim Dali shte ozdravee ;););)

    ОтговорИзтриване
  3. коментарите са за умни хора не за прости....!

    ОтговорИзтриване
  4. Здравейте всички,
    Прегледах повечето писания по повод кантариона и ми направи впечатление че явно е преписвано от един първоизточник (неизвестен) защото се срещат изцяло копирани фрази. Добре, не е кой знае каква драма, но има неща които са написани без участието и на най-обикновен мисловен процес. Напр.в раздел "Как да си направим.". пише:"зехтин спрямо количеството на кантариона". А сега де?!! Може да се предположи че се има предвид обемно съотношение а именно 1:1. Дано е така! А ако под "количеството на кантариона" се има прдвид съотношение на тегло?!! Тогава теглото на билката в исушено или прясно състояние и колко "спрямо" ?!!! Усещате ли разликата?.
    А как да разбираме това: "още предците ни са използвали Ж. кантарион при гастрити с понижена кселинност" и това: " Чай от Ж. кантарион помага при киселини, газове..." Е, все пак при повишена или понижена киселинност?!! Дано го уточнят, а дотогава искам да призова интересуващите се от подобни теми да внимават когато вземат решение да приложат някоя от "рецептите". т. е ако открият нещо съмнително или неясно, да потърсят второ мнение.
    Успех на всички!

    ОтговорИзтриване
  5. Здравейте, тъй като пиша дипломна работа в момента за екстракти от жълта кантарион, видях нещо в статията, което според знанията ми е грешно.
    Основното вещество, което се използва за лечебни цели-ХИПЕРИЦИН е много бързо разградимо при температура над 70 градуса на кипене и когато е изложен на слънце, той бързо се разгражда, така че моят съвет е да не се суши на пряка слънчева светлина, а трябва да се съхранява на тъмно. Ние специално покриваме всички колби с алуминиево фолио, за да не преминава слънчева светлина и когато правим някакви екстракти (извличаме хиперицин и други важни съставки от растението) се правят на стайна температура или с ниско-кипяш разтворител в контролирана лабораторна среда. След което полученият екстракт се съхранява в хладилник, отново всичко опаковано с алуминиево фолио без досег със слънчева светлина през цялото време.
    Втората грешка, която ми направи впечатление, е за жени, които приемат противозачатъчни, че могат да забременеят.Това, което имам аз като информация е, че по-скоро жена, която се опитва да забременее и дори не приема хапчета от сорта на противозачатъчни-НЯМА ДА МОЖЕ ДА ЗАБРЕМЕНЕЕ!!!!
    Моля да се изкаже по темата и някой специалист в областта за бременност и майчинство, така че да не се окаже някоя жена подведена и обречена на факта, че не може да има деца, защото е приемала жълт кантарион!
    Лечебните свойства на жълтия кантарион са много и е много важен начина за тяхното добиване, съхранение и обработка.
    Благодаря Ви!
    Надявам се да съм помогнала със споделените ми знания.
    Успех.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте!
      Билки се сушат на сянка и на проветриво място. Толкова по въпроса. Проблемът според мен е че доста ентусиасти без да са добре подготвени създават сайтове, пишат се "статии" с груби грешки и други ентусиасти подхващат темата, в повечето случаи отвсякъде струи възторг, а вероятно в крайна сметка се стига до доктор. От тези доктори дето все те за всичко са виновни а ако не те- то даскалите са виновни!
      Относно забременяването- за да сме коректни- вероятно се имат предвид тези които НЕ ИСКАТ ДА ЗАБРЕМЕНЕЯТ и затова ползват контрацептиви. Приемането на Ж.Кант. би компроментирало ефекта от противозачатъчното с-во и би се стигнало до нежелана бременност.

      Изтриване