понеделник, 17 юни 2013 г.

КАК ДА СИ НАПРАВИМ ДОМАШНО КОКОСОВО МЛЯКО


Кокосово мляко е един невероятен еликсир, който се използва като освежаваща напитка, за направата на коктейли или за приготвяне на различни ястия. Въпреки че можете да си го купите предварително опаковано, аз ще ви обясня как да го направите в къщи. Гарантирам ви, че вкуса и свежестта му си заслужават труда.Количеството мляко, което можете да получите от един зрял кокосов орех ще зависи от това колко концентрирана искате да бъде течността и колко вода му ще добавите. Средно можете да получите около един литър мляко.



Ще имате нужда от:

1 зрял кокосов орех
1 литър вода
   блендер
   тензух или торбичка за изцеждане

 Начин на приготвяне:
1. Отворете кокосовият орех и източете течността, която се намира в него

2. Сложете кокосовият орех в една голяма кърпа и го ударете в нещо твърдо. Това е най-лесният начин, по който можете да счупите кокосовият орех. 

3. Извадете, бялата ядка и я нарежете на дребни парченца.

4. Сложете в блендера нарязаните на малки парченца с 2 чаши вода и разбийте;

5. След това добавете още 1 чаша вода и продължете още няколко минути;

6. Получената гъста кокосова маса се прецежда през тензух или торбичка за ядково мляко;

7. Получените стърготини ги пуснете още веднъж в блендера с малко вода и ги разбийте втори път. Изцедете ги отново. Ще излезе още малко мляко.

8. Млякото получено по този начин сложете в стъклен буркан и може да съхранявате в хладилник;

9. Кокосовото мляко може да се запази само около 1-2 часа, след това ще забележите, че отгоре се  е образувал
дебел слой кокосовата сметана.
Ако искате да си я запазите внимателно я отделете с лъжица я съхранявайте в стъклено бурканче за следваща употреба. Ако не я използвате до няколко дни е препоръчително да я замразите във формички за лед и по този начин ще имате под ръка еднакви дози. Ако искате да я превърнете отново в мляко, просто я разбийте с вода.

10. От един зрял кокосов орех се получава около един литър мляко, добре е да се пие докато е още прясно. Както всеки натурален продукт има малка трайност, за това ако не го използвате веднага, можете да го замразите  в малки пласмасови чашки за кафе и след това да го използвате за направата на плодови шейкове и други храни по ваш избор.

11. Кокосовите стърготини, които ще получите при изцеждането на кокосовото мляко можете да използвате за направата на различни сладкиши, бонбони и други храни. Но трябва да знаете, че те също са с малка трайност и за това е добре да ги замразите или да ги изсушите. 





ЗАЩО ДА ПРЕДПОЧЕТЕМ КОКОСОВОТО МЛЯКО ПРЕД МЛЕКАТА ОТ ЖИВОТИНСКИ ПРОИЗХОД?



Кокосовото мляко съдържа много минерали – манган, желязо, магнезий, фосфор, калий и селен. Само в 240 мл от него се съдържат (58 мг калций, 48 мг фосфор, 60 мг магнезий и 600 мг калий) и само 48 калории. То също така е извор на куп витамини – витамин В6, С, тиамин, фолиевата киселина и рибофламин. Освен всичко това в тази порция кокосово мляко се крие и още едно полезно богатство – 3 грама фибри, които са безценни за храносмилателната система и подобряват работата на сърцето. 

Най-ценната съставка на кокосовото мляко е монолаурина. Това е ненаситената мастна киселина, която разрушава множество бактерии, гъбички и вируси, например тези на грипа, херпеса, дребната шарка и рубеолата. Освен кокоса, единственият й друг източник е майчиното мляко. Затова само една чаша от напитката дневно е достатъчна, за да се предпазим от различни заболявания. Кокосовото мляко съдържа много повече мазнини от кравето – между 17% и 22%. Въпреки това от него не се напълнява, дори точно обратното, тъй като не съдържа и грам холестерол, има по-малко калории от портокаловия сок. То стимулира метаболизма и функцията на щитовидната жлеза. Затова няма да сбъркате, ако го включите в диетичното си меню.


При редовна консумация млякото от кокос е особено полезно за борбата с високото кръвно налягане. То намалява значително систоличното напрежение и благодарение на електролитите, които съдържа, може да държи кръвното под контрол, както и правилното функциониране на жлезите. Основен причинител на високото кръвно е солния дисбаланс в организма, а кокосовата вода със своите минерали помага за регулацията му.

Друг огромен плюс на кокосовата вода:


Тя е най добрият естествен изотоник, познат на човека. Електролитите в нея са отговорни за модулиране на обмяната на течности между отделните части на организма и стимулацията на мускулите. Тя поддържа тялото хидратирано и оксидирано, тъй като светкавично доставя кислород и хранителни вещества към клетките. Особено се препоръчва след тренировка и тежки физически натоварвания, когато нивата на тези вещества в тялото имат нужда от презареждане.


Имунната ви защита ще се подобри значително благодарение на кокосовото мляко, защото то е мощен антиоксидант и помага на организма в борбата му с вирусите. Контролира диабета, лекува бъбречни проблеми, дори го спрягат като силен противник на рака.

Според специалисти, кокосовото мляко може да бъде пълноценен заместител на изкуственото мляко за бебета, защото точно като майчината кърма, съдържа лауринова киселина. Тъй като е натурално стерилно и силно наподобява човешката кръвна плазма по съдържание, може да се ползва и като неин заместител в екстремни ситуации.

Традиционните групи от населението, които консумират храна с високо съдържание на чисто кокосово масло рядко показват проблеми като напълняване, както и много хронични заболявания, които са често срещани в западните култури.


Мазнините от кокосовото мляко се разграждат по различен начин в сравнение с другите мазнини, като вместо да се съхраняват, те се разграждат в незабавна енергия.

Кокосовата диета може да помогне за преодоляване, или облекчаване на специфични здравни проблеми, които могат да бъдат свързани с дисфункция на щитовидната жлеза, нарушения в храносмилането, чернодробна токсичност и дисбаланс на кръвната захар. тези дисбаланси може да бъдат скрит фактор, който участва в неспособността на много хора на диета да отслабнат.


Можем да използваме кокосовото мляко като напитка или за приготвянето на различни десерти – кремове, сладкиши, сладолед, мляко с ориз. 




1 коментар:


  1. искам да информирам обществеността как се излекувах от (ЖИВОТА СИМПЛЕКС ВИРУС) от жрицата карачи, посетих различни болници, но ми дадоха списък с лекарства като Фамвир, Зовиракс и Валтрекс, което е много скъпо за лечение на симптомите и никога не ме излекува , Разглеждах в интернет, търсейки лекарство срещу херпес и видях коментар на хора, които говорят как свещеничката карачи ги излекува. Аз я изпращам по пощата и тя ми изпраща билково лекарство, което взех и то сериозно работеше за мен, аз съм свободен човек сега без проблем, херпесният ми резултат излезе отрицателен. Моля се за вас жрица карачи, тук изпращайте вашите данни на жрицата карачи чрез princetesskarachi@gmail.com, за да излекувате вашите

    ОтговорИзтриване