събота, 8 юни 2013 г.

Как да си направим соево мляко - рецепта


Соево мляко е много хранително. То съдържа еднакво с кравето мляко количество на притеини – около 3.5%, също 2% мазнини, 2.9% въглехидрати.Tо е идеален източник на висококачествени растителни протеини, изофлавони, витамин Е и витамини от В-групата, лецитин, ненаситени мазнини. То не съдържа хормони и намалява холестерола. В соевото мляко няма млечна захар (лактоза) и от тази гледна точка е много добър избор за хората с непоносимост към лактоза. В него се съдържат пребиотичните захари стахиоза и рафиноза. Тези захари засилват имунитета и спомагат за отделянето на токсичните вещества от организма. Всички тези качества правят соевото мляко много подходящо и при лечение на диабет, защото то има способността да контролира нивата на кръвната захар, като само трябва да се внимава дадена марка соево мляко да не съдържа добавени количества захар. В Китай соево мляко се продава навсякъде, особено по магазинчетата за тестени закуски, както и на специални места, известни с качеството си. То се предлага студено или топло. Много китайци си го приготвят сами вкъщи с помощта на подръчни средства или със специални машини.

В магазините в Китай и в чужбина могат да се срещната различни разфасовки на соево мляко. То се предлага чисто, ароматизирано с различен вкус или с добавки на допълнително калций и витамини. Соевото мляко има изключително благотворно влияние върху организма на жените на средна възраст.
Растителните млека са алтернатива на натуралните животински. Техни по-съществени предимства са по-високото белтъчно и по-ниското съдържание на мазнини, отсъствието на лактоза и холестерол, както и по-малката калоричност в сравнение с кравето мляко например. При това в растителните млека съдържанието на вредните наситени мазнини е много по-ниско в сравнение с животинското мляко и те са много по-богати на полезни ненаситени мазнини. Освен това соевото мляко се използва още за направата на тофу. Тофуто е един от най-универсалните и икономични белтъчни продукти. Той е ниско калоричен и с ниско съдържание на мазнини и не съдържа холестирол. Може да бъде меко и твърдо. Почти няма собствен аромат, но като гъба поема ароматите на останалите продукти и много добре се съчетава с тях.

Тофуто е пълноценен растителен белтък, който много лесно се усвоява от човешкия организъм. Как да си направим тофу в домашни условия ще ви покажем в следващата статия.


СОЕВО МЛЯКО

Необходими продукти:

600 гр. суха и зряла соя
вода


Накисваме соята във вода за олоко 12 часа.


Необходими инструменти;

Метална или пласмасова цедка

парче тензух за изцеждане
голяма купа
тенджера
кана


Начина по, който се приготвя соевото мляко е показан на това видео:





Няма коментари:

Публикуване на коментар