понеделник, 24 юни 2013 г.

КАК ДА СИ НАПРАВИМ КОКОСОВО МАСЛО В КЪЩИ


Кокосовото масло – прекрасен подарък от природата
Храна, козметика и лекарство


Kокосово масло има повече от 200 невероятни ползи за здравето. Говори се, че само една супена лъжица на ден повишава имунитета, облекчава болки в ставите и дори помага при лечението на рак. Oвлажнява кожата и поправя увредените клетки и заздравява косата и помага да расте по-бързо. Използва се при охлузвания, наранявания, обрив, суха кожа и ухапвания от насекоми. Други ползи включват подобряване на кръвообращението, нормализиране на функцията на щитовидната жлеза, увеличава метаболизма и загубата на тегло.


Това масло е невероятно на вкус и аромат. Прието вътрешно, подобрява храносмилането, засилва метаболизма, помага при хипогликемия, има противовирусни и противогъбични свойства. Състои се от 90% сурова наситена мазнина, която е под формата на средноверижни мастни киселини. Те поддържат имунната система, тироидната жлеза, кожата и осигуряват бърза енергия. Кокосовото масло съдържа повече лауринова киселина от всяко друго растение. Притежава силни антиоксидантни и антиейджинг свойства и намалява нуждите от витамин Е.


 Кокосов орех

Кокосов орех е името на огромна палма, разпространена най-вече в крайбрежните тропически райони на Африка, Азия и Южна Америка. Има отделни мъжки и женски цветове, разположени в общо съцветие. Дървото цъфти около 13 пъти годишно и непрекъснато ражда плодове.  Наименованието „кoкo”, означаващо „маймунско лице”, му е дадено от ранните испански завоеватели. Хората използват всяка една част от това растение за различни цели: кулинарни, медицински, а също така и за декорация.

На санскритски език палмата се нарича “Kalpa Vriksha”, което означава 
„дърво, необходимо за живота”.


КАК ДА СИ НАПРАВИМ КОКОСОВО МАСЛО В КЪЩИ

Първо трябва да направим кокосово мляко. В тази публикация сме описали точни как да си го направите в къщи.


Има два начина, по които можем да си направим кокосово масло

 1. Топлинна обработка и изпаряване на водата






При първият метод оставяме кокосовото мляко за около 12 часа да престои в подходящ съд. Събираме кокосовата сметана, която се е отделила отгоре и я слагаме в тенджера или тиган. Загряваме на слаб огън и бъркаме докато се изпари водата и да остане само мазнината и протеина. След това прецеждаме готовата мазнина през тензух. Съхраняваме я в стъклен съд в хладилник. Трайността е около година. Остатъците, след прецеждането можем да използваме като тор за растенията.


2. .Отделяне на мазнината от водата чрез естествено филтриране




При вторият метод сипваме кокосовото мляко в подходящ съд или прозрачен буркан или бутилка. За по удобно можете да използвате пластмасова бутилка и после да я пробиете отдолу за да източите водата. 

Оставяме кокосовото мляко да престои 24 часа. Ако времето не е много топло, можем да го оставим отвън, но при летните горещини е добре да се прибере в хладилник. За това време протеините, кокосовата мазнина и водата ще се разделят естествено на отделни пластове. Протеините ще останат най-отгоре на повърхността, мазнината по средата, а водата най-долу. Отделете с лъжица най-горният слой, който са протеините и съберете средният слой, който е чисто кокосово масло студено обработено без топлина. По този начин маслото е запазило своите ползи за здравето, антиоксиданти и витамини.

Ако сте използвали пластмасова бутилка, можете да я пробиете отдолу и по този начин ще изтече водата.

Приберете готовото кокосово масло в хладилник. Трайността му е около един месец.




КАЧЕСТВА, ПОЛЗИ И ПРИЛОЖЕНИЕ НА КОКОСОВОТО МАСЛО

Кокосово масло за красота

Векове наред кокосовото масло е използвано освен като хранителен продукт и за разкрасяване. То може да се нанася върху кожата и косата. Маслото се абсорбира лесно и не оставя следи. Задържа влагата и омекотява косата.


Кокосово масло за кожата

За хубав тен, мека и гладка кожа, против бръчки и стареене.

Кокосовото масло предпазва кожата и косата от слънчево изгаряне. 
Подобно на зехтина и кокосовото масло е изключително подходящо през лятото, когато всички искаме хубав и равномерен тен. То задържа влагата, хидратира кожата, може да се използва като крем, който защитава от вредните слънчеви лъчи. Тенът, който ще придобиете, мажейки се с кокосово масло, ще е се запази по-дълго и ще предпази кожата ви от неприятното лющене след изгаряне. Кокосовото масло ще направи кожата ви мека, нежна и гладка. Мажете обилно цялото тяло и го оставете няколко минути, за да попие напълно.

 Кокосовото масло е превъзходен подхранващ лосион за тяло.Неговата молекулна структура го прави лесно за усвояване от кожата, като и придава мекота и гладкост. По тази причина кокосовото масло е прекрасен лек за суха, груба и набръчкана кожа. Чистото нерафинирано масло е много богато на антиоксиданти, които проникват дълбоко под основната тъкан на кожата и я предпазват от свободните радикали, които нарушават нейната еластичност. Редовното използване предпазва кожата от появяването на неприятни петънца и сенки, появяващи се от възрастта или от прекомерното излагане на слънчева светлина.

Кокосово масло можете да използвате и като подхранваш и овлажняващ лосион за след къпане. Маслата като маслиновото, маслото от жожоба и кокосовото, се задържат доста на повърхностния слой на кожата, като по този начин запазват влагата в нея.  Затова и тези масла е препоръчително да се нанасят на влажна кожа. Хора, имащи кожни проблеми, които причиняват съхнене и люспене на кожата, могат да използват чисто кокосово масло след топла вана. Цялостния масаж на тялото с кокосово масло е чудесно за кожата ви.  След това може да се потопите във ваната или да влезете под душа, след което подсушете внимателно тялото си с хавлията . Кожата ви може да остане леко мазна, но след като маслата попият ще е по-мека от всякога. Масажът с кокосово масло се препоръчва за хората с много суха кожа, а през зимата - за  хора с всякакъв тип кожа. 

Затова това масло е известно като най-доброто натурално масло за кожата. Прекрасният аромат и усещането при използването на чисто масло от кокос е незаменимо.

Можем да го използваме още като лосион против стрии, балсам за устни, 
като почистващ лосион за грим, като балсам за коса, като подхранващ антиейджинг крем за лице, като избелващо средство за зъбите, в състава на тази домашна кокосова паста за зъби предпазва зъбите от кариес.

Можете смело да намажете тялото си с кокосово масло преди излагане на слънчева светлина за дълго време, а след това може да го прибавите към гел от Алое вера и щедро да намажете цялото си тяло, и най-вече местата, излагани на слънце. 

За  напукани петички, смесете кокосово масло и вазелин и втривайте в петите преди да си легнете. Резултата ще усетите още на сутринта, но не забравяйте да повторите и следващата вечер и така до пълното оздравяване.

За  потъмнели и сухи колене и лакти изтисваме половин лимон , добавяме една чаена лъжичка кокосово масло и втриваме в тях за да се справим с проблема. Не забравяйте да го правите редовно .

 Сухите напукани устни също могат да бъдат спасени от кокосовото масло.

Съвсем малко количество върху памуче и нежни движения навън почиства грима  и подхранва кожата около окото.

Външното нанасяне на кокосово масло успокоява симптомите при поява на екзема. С него дори може да се помогне при гъбични инфекции - повече за заздравяване на наранената кожа, отколкото за отстраняване на причинителя.

Кокосовото масло помага за бърз растеж на косата

Кокосовото масло е великолепен балсам за косата преди измиване. Загрейте малко кокосово масло, разтриите го между дланите си и го втрийте в скалпа. Както беше споменато по-рано, заради малката му молекулна структура попива много добре в кожата. Преспете една нощ така, а на сутринта измийте косата. Ако правите това през деня, добре е да го оставите да действа поне час-два.Кокосовото масло помага много при цъфтяща коса, премахва пърхута,  спомага за бърз растеж.


Като лекарствено средство

Народните лечители от тихоокеанските острови използват месестата част на кокосовия орех за унищожаване на чревни паразити, запек и за изграждане на мускулната маса при слаби и изтощени индивиди, кокосовата вода – при инфекции на бъбреците и пикочния мехур, кокосовото мляко – при стомашна язва и възпалено гърло, а кокосовото масло като лек за всички заболявания.

Много народи с различни култури и религии, пръснати по земното кълбо също използват кокосовото масло при голям брой здравословни проблеми, включително абсцеси, астма, бронхит, запек, кашлица, водянка, дизентерия, треска, грип, синини, нередовна и болезнена менструация, камъни в бъбреците,  недохранване, кожни възпаления и инфекции, изгаряния, туберкулоза и тумори.


Кокосовият орех е богат на протеини и фибри. Съдържа голямо разнообразие от витамини като С, Е, К, някои витамини от групата В, фолиева киселина, както и минералите калций, желязо, магнезий, фосфор, калий, натрий и цинк. Месестата част от пресния орех съдържа приблизително 33% чисто кокосово масло, а от друга страна има много малко количество въглехидрати. Основни съставки на кокосовото масло са  лауриновата, каприловата и каприновата киселини. Със своето антимикробно, антибактериално, противогъбично и противовъзпалително действие, те имат изключително благотворен ефект върху здравето. Кокосовото масло има въглеродна верига със средна дължина. Благодарение на този факт, то значително намалява риска от атеросклероза и сърдечни заболявания. Наблюденията показват, че в Шри Ланка , където кокосовото масло е преобладаващо в диетата, само един човек на всеки 100 000 умира от сърдечно-съдово заболяване.
Кокосовото масло ускорява метаболизма, дори повече от белтъчините. Средноверижните мастни киселини подобряват метаболизма така, че човек изгаря повече калории.Те не влизат в кръвообръщението като другите мазнини, а се отлагат в черния дроб, където веднага се превръщат в енергия, също като въглехидратите.

Те се абсорбират лесно и бързо изгарят, отделяйки енергия необходима в метаболитните порцеси на изграждане, като по този начин не остават в тялото като телесни мазнини. Тялото ни ги превръща в гориво за енергия,  не ги трупа в мастната тъкан. При този процес на повишаване на метаболитната активност на организма изгарят дори и дълговерижните мастни киселини! Това е най-природосъобразният начин, по който може да се намалят килограмите и да се отслабва.

Невероятното въздействие на чистото кокосово масло е обект на много и разнообразни изследвания. Вече е доказано, че то увеличава енергията, засилва издръжливостта и спомага за постигане на по-високи спортни постижения.


Изследователката Д-р Mary Newport посочва, че неговата основна съставка е лауриновата киселина, която се съдържа в приблизително 50% от мастните киселини на кокосовото масло. В тялото на човека тя образува глицерида монолаурин. В лабораторни изследвания се доказва, че той е силен антимикробен агент, ефективен при тежки бактериални, вирусни и гъбични инфекции. Вече е доказан неговия ефект при лечение на херпес, морбили, хепатит С, SARS, AIDS и други вирусни заболявания. Разрушава бактериите, причиняващи язва, пневмония, инфекции на гърлото и отделителната система, гонорея и други заболявания. Днес медицинското съсловие е признало кокосовото масло като мощно оръжие срещу имунните заболявания. То оказва положителен ефект върху метаболизма. Помага на тялото по-ефективно да изгаря мазнините и да оползотворява храната.

В средата на миналия век, американски фермери се опитват да увеличат теглото на кравите си, като прибавят към храната им големи количества от евтиното кокосово масло. В резултат кравите не наддали на тегло, а отслабнали значително. Това доказва, че то е ефикасно и за намаляване на теглото при затлъстяване. Неговата редовна употреба значително намалява усложненията, свързани с метаболитните заболявания.

Кокосовото масло подобрява оползотворяването на кръвната захар и секрецията на инсулин при диабета, повлиява много благоприятно на функцията на тироидната жлеза.

В други изследвания се доказва, че то е много ефикасно за превенция на остеопорозата.


Проучване, проведено от американски учени показа, че една лъжичка кокосово масло помага за справяне с деменцията и Алхцаймера.
Деменцията е заболяване, което води до загуба на разсъдъка. Хората, страдащи от деменция, имат проблем освен с  паметта, но и възприятията, както и двигателната способност.
Болестта на Алцхаймер е още известна като старческа склероза се причислява към групата на дегенеративните заболявания на нервната система. Тази болест е най-честата причина за деменция. За съжаление това заболяване е с фатален края и все още учените не са открили лек за него. Все пак американските специалисти виждат лъч надежда. “Установихме, че кокосовото масло намалява риска от появата на първите симптоми на деменция”, уверява д-р Нюпорт, ръководител на проучването.

Доказано е, че за да се пребори с рака, организмът трябва да не поема въглехидратни храни. В този случай, най-добрият източник на гориво за здравите клетки е кокосовото масло. Счита се, че то е много ефикасно и в борбата с рака. То предпазва кожата от изсъхване, провисване и набръчкване. Подпомага лечението на псориазис, дерматити, екзема и други кожни заболявания. Балсамът от кокосово масло е много полезен при различни проблеми на скалпа и при косопад.

Кокосовото масло действа еднакво благотворно върху кожата, мозъка и вътрешните ни органи, защото, за да функционират правилно, всички клетки в нашия организъм имат нужда от това уникално гориво.


Здравословни ползи

Антимикробен ефект - смята се, че определени мастни киселини съдържащи се в кокосовото масло убиват бактериите Candida.

Кардиопротективен ефект - смята се, че наблюдаваното увеличаване на HDL холестерола в следствие на продължителна консумация на кокосово масло, води до косвено намаляване на LDL холестерола и така се снижава риска от инфаркт.

Предпазва срещу рак,  HIV и други инфекциозни заболявания.  Убива бактерии и паразити, като плоски червеи и чернодробен метил.  Улеснява киселинният рефлукс  и правилното движение на червата. Намалява появата на хемороиди.  Лекува и облекчава чревни проблеми.Облекчава болки в ушите.Третира симптоми, свързани с разширяването на простатата.  Укрепва черния дроб и го предпазва от дегенерация.  Намалява честотата на пристъпинаепилепсия.  Намалява възпалението на ставите и мускулите. Облекчава невропатия и диабет


До температура под 25 С кокосовото масло е в твърдо състояние.



КОКОСОВОТО МАСЛО – СУПЕР ХРАНА

"Най-здравословната мазнина на света!"

Какво прави кокосовото масло толкова здравословно?

Кокосовото масло е почти непознато в България. Не трябва да го бъркаме  с палмово масло, макар че има абсолютно същия тип кулинарни приложения. Кокосовата мазнина практически не се окислява по време на печене и пържене. Това е единствената мазнина, с която е здравословно да се пържи.

Разликата между кокосовото олио и другите масла започва от мастната молекула. Както знаем, мазнините са изградени от глицерол и мастни киселини. Има два начина за класификация на вторите. Единият вече ви е познат, става дума за сатурацията. Тя дели мастните киселини на наситени, полиненаситени и мононенаситени.

 Втората система за класификация се базира на размера на мастната молекула или по-точно дължината на въглеродните мастни опашки. По тази система мастните киселини биват разделяни на: късоверижни, средноверижни и дълговерижни мастни киселини.

 Кокосовото олио е изградено преди всичко от наситени средноверижни мастни киселини, докато кравето масло например е изградено от дълговерижни наситени мастни киселини. Изобщо повечето от мазнините в нашата диета, без значение наситени или ненаситени, растителни или животински, имат за състав дълговерижни мастни киселини. Логично е да си зададем въпроса: "Наистина ли размерът е толкова важен?"

 Отговорът е да, понеже тялото метаболизира различните мастни киселини според размера на молекулите им. Установените проблеми, които носят със себе си дълговерижните киселини като завишаване на холестерола и последиците - увеличаване риска от атеросклероза, заболявания на сърцето и др. не се отнасят са средноверижните мастни киселини. Последните се преобразуват в "добър холестерол" (HDL) вместо в "лош холестерол" (LDL).

Хранителен състав на кокосовото масло

Ориентировъчно съдържание на вещества в 100 гр сурова храна:

Съдържа между 86,5 до 90 % наситени мастни киселини, 5 до 6% полиненаситени мастни киселини и 1,5 до 2% мононенаситени мастни киселини;



45% от състава се пада на лауриновата киселина, 17% на миристиновата киселина, 8% на палмитиновата, 8% на каприловата, 7% на карпоновата и 5% на стеариновата киселина;

Нерафинираното олио се топи при температура 24-25 градуса Целзий. В буркана то се разделя на два пласта, единият е бял като мас, а другият досущ като вода;

При нагряване, нерафинираното кокосово масло започва да пуши при 170 градуса Целзий, докато рафинираното при 232 градуса;

Кокосовата мазнина е една от най-стабилните мазнини, която почти не се окислява и е напълно устойчива на гранясване.

Ако си купувате готово кокосово масло, предпочитайте такова, направено във Филипините. Като най-голям износител в световен мащаб те дават "А" стандарт за качество. Избирайте нерафинираномасло, ако ще го ползвате за варене и печене на фурна и фракционирано, ако ще пържите. Избягвайте хидрогенизирани кокосови масла, заради риска от съдържащи се в тях транс мазнини.

Кокосовото масло може да се съхранява на студено място в затворен съд до две години. Смята се, че е по-устойчиво в твърда форма, т.е. съхранявано при температури под 24,5 градуса Целзий.

Идеи за използване на кокосовото масло

Кокосовото масло носи най-много ползи като заместител на наситените животински мазнини в процеси на термична кулинарна обработка. Използвайте го, когато печете, пържите и задушавате. Перфектно е за сладки, бонбони и шоколадови торти.


3 коментара:

  1. Блога ви е доста интересен и се радвам че ни пишете.Не знаех, че можем да си направим кокосово масло в домашни условия а точно преди няколко дни прочетох че влия изключително добре на организма и за кръвното налягане.Благодаря за подробните описания и рецепта ще се опитам да постигна нужният резултата и дано стане.Добре е да знаем че има голяма разликата между кокосовото олио и другите масла и то всичко се започва от мастната молекула. Дори и за кожата е изключително полезно това масло.

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте!Поздравления за блога!Имам ведин въпрос по темата.Какво правим с протеините и защо трябва да ги отделяме при естественото филтриране.Вредни ли са консумация.Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Дори и не знаех, че вкъщи на домашни условия може да си направим подобно кокосово масло.Още утре ще се снабдя с всички продукти и ще се опитам да го създам така да се каже.То е доста полезно и може би ще ни излезе по евтино ако сами го направим.Надявам се в блога ви да има още тайни.Последната снимка с тези сладки много ми хареса.Дори ми се хапва нещо сладко. Дано да направя такива шоколадови сладки като трюфели;.

    ОтговорИзтриване