сряда, 22 май 2013 г.

Рецепта за домашно приготвяне на тофу




Рецепта за домашно приготвяне на тофу

Продукти:
500 г соя
3 лимона

Измитата соя се накисва със студена вода за 12 часа. След това накиснатите зърна се стриват в ръце и се премахва горната бяла обвивка. Слагат се в кухненски комбайн (миксер) и се смилат на пюре, като се добавя около 3 или 4 литра вода.

Готовата смес се слага в тенджера и се вари 25 -30 минути на слаба температура, докато спре да отделя пяна. В началото то има силна и неприятна миризма, която се дължи на някои ензими съдържящи се в соята. В процеса на варене тази миризма изчезва.
Млякото се изцежда през тензух.

При този процес се получават два продукта:

Окара - това са твърдите останки, които се използват за приготвяне на бисквити, кюфтета, хамбургери и други храни.
 Другият продукт е соевото мляко.

КАК ДА СИ НАПРАВИМ СОЕВО МЛЯКО В КЪЩИ


Когато соевото мляко е сварено, оставете го да изтине, опитайте температурата с малкият си пръс, ако е поносима тогава добавете сока от един изцеден лимон. захлупете млякото и го оставете така да престои двадесетина минути. След това ще забележите, че млякото се е пресякло. Внимателно отделете с решетъчна лъжица по големите съсиреци и ги слоцете в тензух, сгънат на два пласта. След това изцедете и останалата течност. така получената съсирена бяла маса изцедете много добре, след това я сложете в някакъв съд, и я притиснете отгоре с тежест. Това е също както при правене на домашно сирене.
Оставете тофуто по този начин да се изцеди и пресова едно денонощие.


Така приготвеното тофу може да се съхранява в хладилник около една седмица, сложено в плътно затворен съд с вода. Водата трябва да се сменя всеки ден.


Тофу (на китайски даъ-фу, то-фу - на японски, ту-бу на корейски) е соево сирене.
Тофуто започва да се използва в Китай още през 200 г. преди новата ера. Въпреки че историята за създаването на тофуто е изгубена през вековете, китайска легенда гласи, че за пръв път е приготвено случайно. Един китайски готвач добавил нигари в соево пюре за ароматизиране и случайно се получил продукта, който сега наричаме тофу.



Тофуто е един от най-използваните продукти в азиатската кухня и намира много широко приложение във вегатарианската кухня.
Тофуто е един от най-универсалните и икономични белтъчни продукти. Той е ниско калоричен и с ниско съдържание на мазнини и не съдържа холестирол. Може да бъде меко и твърдо. Почти няма собствен аромат, но като гъба поема ароматите на останалите продукти и много добре се съчетава с тях.
Тофуто е пълноценен растителен белтък, който много лесно се усвоява от човешкия организъм и е превъзходен за хора, страдащи от сърдечни и стомашни заболявания.

Няма коментари:

Публикуване на коментар