сряда, 22 май 2013 г.

Домашно сирене






Необходимо е натурално прясно мляко-моето беше краве мляко.
3 литра мляко се загряват съвсем леко-до около 37-40 градуса,трябва да е долу-горе с телесна температура.

Слага се малко по-малко от 1 с.л. течна мая за сирене:





 Разбърква се добре,захлупва се капака на тенджерата и се завива да му е топло.Престоява така около 1 час и 30 мин.След това се отвива и се оставя да се поохлади и постои още около 30 мин.
Млякото трябва да се стегне.Като се разклати леко тенджерата-трябва да е като желирано.



Правят се няколко нареза с нож,на кръст,оставя се за около 4-5 мин да постои.През това време се приготвя тензух.Намокря се и се отцежда добре.Слага се в друга тенджера с поне същата вместимост.Изсипва се сместа.Връзват се два по два срещуположните краища и се оставя да виси и отцежда за около 1-2 часа.След това се усуква тензуха и се поставя под дъска с тежест.Престоява и така 1-2 часа-да се доотцеди и стегне.Маха се тензуха.Получи се ето тази питка:



Вече посолена.Намазва се със сол-умерено.Нарязва се на парчета.Намазват се и прорезите.



Така полученото сирене се оставя за около един ден да поеме солта.Въпреки че аз го опитах след 3-4 часа-беше готово за похапване-прясносолно...ммм-вкусът е невероятен!
Кремообразен,не много солен.Просто превъзходен! :))
Обикновено,след като престои един ден със солта се слага в солена саламура и така се съхранява за по-дълго време,а и се чака да узрее.Но при нас не се получава този момент със саламурата.Изяждаме го още докато е прясносолно.:)))

*Не следвайте указанията за съотношение между капките мая и млякото,написани на шишенцето.Там е дадено около 15 капки за 5 литра,а това е изключително малко.Рискувате да не се получи нищо и да изхабите млякото!Аз следвах указанията на моята майка-около 1 с.л.течна мая на 5 литра мляко,но както виждате аз сложих 1 с.л. на 3 литра :)))/нямаше да съм аз,ако не го направя по мой начин:)))/Всъщност се оказва,че когато маята е повече се получава и повече сирене.Но е възможно и маята да е била слаба.
Това е!Няма нищо сложно-само отнемат малко повече време всичките процедури.Но ако започнете сутринта-може вечерта да имате прясносолно сирене на трапезата!

 *Млякото за сирене не се вари,а само се загрява до необходимата температура!Ако сте го изтървали и е малко по-горещо-изчакайте да се поохлади!





Няма коментари:

Публикуване на коментар