понеделник, 30 декември 2013 г.

ПЪЛНЕНИ ПАТЛАДЖАНИ

2 патладжана
- Една пръчка от целина
- Парче от праз
- лук
- 1 чаена чаша фина гранулирана соя  
- 1 малка зелена чушка
- 1 домат
-  сол
- А чаена лъжичка червен пипер
- риган
- зехтин
- бирена мая (по желание). 

Съставките за сос бешамел:

- 4 супени лъжици зехтин
- 4 супени лъжици брашно
- Индийско орехче
- сол
- мляко

Приготвяне на плънката:


Нарязваме патладжаните на половина. За да омекнат можем да и ги поставим във фурната за 10 минути при 200 º или да ги сложим във вряща вода за същото време.

В купа с топла вода накисваме 1 чаена чаша фина гранулирана соя.
Загряваме малко зехтин в тиган . Докато чакаме патладжанът да омекне нарязваме останалите зеленчуци и ги задушаваме леко в тигана, добавяме червен пипер , сол и риган на вкус. Добавяме и соята.

След 10 минути взимаме патладжана и с лъжица изрязваме вътрешността. Накълцваме тази част от патладжана и го добавяме към останалите зеленчуци в тигана.

Приготвяне на соса бешамел :

В същото време започваме да направим бешамела.

Сипваме4 лъжици зехтих в отделен тиган. Добавяме 4 лъжици брашно и го запържваме леко на слаб огън. Добавяме мляко около една и половина чаена чаша. Разбъркваме сместа докато се получи гладка каша, оставяме я да поври няколко минути, накрая добавяме индийско орехче и сол на вкус.


Когато бешамела и плънката са готови, напълваме издълбаните патладжани с плънката, а после ги заливаме със соса бешамел. Можем да ги поръсим с бирена мая, или кашкавал.




 Така приготвените патладжани ги печем във фурна  за 15 минути при 200 º.



Няма коментари:

Публикуване на коментар