Чимичури е универсална Аржентинска подправка, която можем да използваме за да подобрим вкуса на много ястия. Салати, печени картофи, печени зеленчуци, сирена, всички видове ориз, всякакви сосове и зеленчукови супи, италианска кухня, паста, пици, спагети и др. Достатъчна е една лъжичка от чимичури, за да направим чудеса в нашата кухня. Чимичури веднъж приготвено и сипано в стъклено бурканче може да трае в хладилника около седмица.
Вариант 1
Основен сос Чимичури
6-7 скилидки чесън
магданоз
риган
1 чаена чаша зехтин
Вариант 2
Пикантно Чимичури
2-3 бр. люти чушлета
6-7 скилидки чесън
1 с.л. ябълков оцет
чаена чаша зехтин или олио
1 връзка магданоз
розмарин
риган
мащерка
Вариант 3
6-7 скилидки чесън
червен пипер
риган
босилек
2 супени лъжици лимонов сок
1 чаена чаша зехтин или олио
оцет ½ чаша.
Вариант 4
Връзка магданоз
1 чаша зехтин или олио
8 скилидки чесън
листа от босилек
1 супена лъжица
червен пипер
2 супени лъжици
лимон,
2 супени лъжици ябълков оцет
2 супени лъжици
балсамов оцет .
После добавете сол и
черен пипер . Поправка и коригира със сол и черен пипер , ако е необходимо .
Първо обелваме чесъна и го начукваме заедно с пресния магданоз и малко сол. Ако имаме пасатор можем да го използваме за същата цел.
Прибавяме оцета и зехтина, разбиваме всичко добре с пасатор. След това се прибавят сухите подправки, в количества на вкус, и леко се разбърква.
Всеки път когато приготвям в моят дом някакво по интерсно ястие за празник, си казвам, че ще направя и по интересен сос, но познайте какво става на края....дори не стигам до соса, пък камо ли да намеря някаква подходяща рецепта.Но не и днес.Много съм доволна, че ни пишете са интересният сос,който се надявам, да успея да го направя, но като започна с него после няма как да не стигна и до основните.малко то зад на пред ще действам днес.Има различни вариати и може би като за начало ще се спра на вариант две само заради мащерката .
ОтговорИзтриване