събота, 26 октомври 2013 г.

АРЖЕНТИНСКИ ЕМПАНАДИ ОТ СПАНАК


За тестото са необходими следните продукти:

500 гр. Брашно
1 чаша мляко
2 яйца
50 гр. зехтин. Може да бъде заменен с 50 гр. олио, три лъжици краве масло или                         кокосово масло.
Щипка сол
Щипка захар
1 чаена лъжичка бакпулвер


Омесваме меко тесто. Оставяме го да почине около половин час.

За плънката:

500 гр. Спанак
1 червена чушка
100 гр. Меко бяло сирене или извара
няколко лъжици мазнина – зехтин или олио
2 скилидки чесън
половин лук
индийско орехче
сол
червен пипер
черен пипер
1/2 ч.ч мляко
1 лъжица бяло брашно

Ако използваме замразен спанак, трябва да го размразим и да го прецедим.

Нарязваме лука и червената чушка дребно и ги запържваме малко. Нарязваме на дребно чесъна и го добавяме, запържваме още малко. Слагаме малко червен пипер. Добавяме изцеденият спанак. Оставяме да поври няколко минути. Добавяме натрошеното сирене или извара.
В отделен съд слагаме една пълна лъжица бяло брашно и 1/2 ч.ч мляко. Разбъркваме ги добре и прибавяме към спанака. Продължаваме да бъркаме докато сместа се сгъсти. Слагаме подправките – индийско орехче, сол и черен пипер на вкус.


Така приготвената смес я оставяме да се охлади.


През това време разделете тестото на топчици, малко по-големи от орех. Разточваме всяка топчица на тънка кора и в центъра й слагаме една лъжичка от спаначната плънка. След това загръщаме единият край на кората и я притискаме с пръсти.











Емпанадите се пекат в загрята на 220° С фурна за 20 мин., докато леко се покафенеят.

Емпанадите можете да си ги замразите в суров вид. Когато пожелаете можете да ги извадите. Подреждате ги в намазана с мазнина тавичка и ги печете направо както са замразени.




Няма коментари:

Публикуване на коментар