неделя, 26 май 2013 г.

ХАМБУРГЕРИ ОТ ЛЕЩА



Състав:


1 1/2 литър вода
сол
1/4 лук
зехтин
1 скилидка чесън
250 грама леща
1 супена лъжица английски сос
1/4 китка кориандър
две парчета яйца

Начин на приготвяне:

Накиснете лещата във вода за един ден. Изцедете я добре и я изсипете в блендера заедно с яйцата, кориандъра, лука, чесъна и английският сос.Сложете сол на вкус. Добавете около 1/4 чаша вода, за да се смели по-лесно. Използвайте готовата смес за да направите палачинки подобни на  хамбургери или под формата на хапки. Фрай палачинки в тигана на няколко минути от всяка страна. Изпържете хамбургерите по няколко минути от двете страни.

Ако не разполагате с в момента със зелен коризндър можете да използвате кориандър на прах или някоя друга подправка по ваш избор - чубрица, магданоз или риган.
Използването на подправки във вегетарианската кухня е много важно, но още по-важна е свободната фантазия с която да експериментирате и творите по свой вкус.

ВАРИАНТ ЗА ВЕГАНИ
Същите съставки, както са посочени по-горе. Вместо яйца можете да използвате две лъжици ленено семе. Сварявате го няколко минути в малко вода. Отстранявате семената и използвате само водата. Тази вода играе ролята на яйцето.
Друг вариант, който аз използвам е просто да добавя към вече готовата смес малко брашно. Според гъстотата на масата прибавяте малко брашно. Важното е, когато започнете да пържите хамбургерите, те да не се разпаднат в тигана. Варианта за вегани е по- труден за изпълнение, просто трябва да внимавате при пърженето.

2 коментара:

  1. Благодаря за тази хубава рецепта, направих я, но я попромених, защото не знам какво е английски сос - в клипа виждам, че е тъмен на цвят, като соев сос - но като потърсих в гугъл рецепта за ангийски сос ми че е част от сос бешамел с добавка индийско орехче, яйце и мляко. Самият сос бешамел се прави така - нещо неадекватни ми се сториха рецептите за английски сос. Аз добавих в рецептата нахутено брашно, вместо бяло, сухо соево мляко и сушен кориандър. вегански вариант. Станаха перфектни.
    Да не забравя да кажа, че всичко, което чета в сайтовете ви е все едно, че съм се върнала у дома. Обичам ви!!! Какво ли е това английски сос?

    ОтговорИзтриване
  2. Сос Уорчестър?

    ОтговорИзтриване