понеделник, 27 май 2013 г.

Йоги Чай рецептата на Йоги Бхаджан

Йоги Бхаджан е учител, който разпространи Кундалини йога на Запад. Той пристигнал през 1969 г. в Съединените щати, и от този момент започнал да преподава медитация и йога.


След всеки час по преподаване, учителят имал навика да сервира на учениците си чай, направен от аромати, които той бил донесъл директно от Индия. Учениците решили да нарекат тази напитка Йоги Чай.
-
През следващите години, особено през десетилетието на 70-те години, тази напитка започва да разпространява в някои вегетариански ресторанти в Европа и Съединените щати.

Но този чай се оказал толкова успешен, че дори започнали да го продават в магазините за здравословни храни и билки, особено заради неговите значителни ползи и здравните свойства.

Какво е представлява Йоги Чай? По принцип, Йоги чай е смес от няколко съставки, подправки, които се характеризират с това, че при всеки сезон са различни, а използването му варира в зависимост от местоположението, климата и различните дисбаланси на всяко лице, което го пие.

По този начин, например, е лесно да се намери в днешно време чай за жени, за мъже, за сърцето, за жизненост, за ума ...

Най-доброто време да се пие Йоги Чай

Много експерти препоръчват този чай да се пие преди и след йога практика. Това е така, защото той помага да се изчисти ума от тревоги и проблеми, които допринася за постигане на по-голяма концентрация.

Той също така помага на практикуващите йога да са здрави и чувстват телесен и психически баланс. Този чай се е превърнал в естествен антидепресант, помага за предотвратяване на респираторни инфекции, което води до повишаване на общите защитни сили на тялото ни.

Той действа като общ стимулант, и е добър заместител на черен чай или кафе.



Йоги чай съдържа 6 компонента:

1. Канела
2. Кардамон
3. Карамфил
4 Черен пипер
5.Джинждифил
6.Черен чай

300 ml вода

4 карамфилчета
4 семенца от кардамон
¼ пръчицата на канела
1 резенче пресен джинджифил
¼ лъжичка черен чай

1. Загряваме водата и варим подправките 20 мин. на ниска температура.
2. Добавяме черният чай
3. Прецеждаме чая и го сервираме.
Можем да използваме обикновено прясно мляко или вегетално. Подсладяваме с мед.

Качества на Йоги Чай


Йоги чай пречиства тялото, тонизира нервната система, реконструира черният дроб и мозъка в случай на вреда, която е получена от употребата на дрога. Помага за балансиране на системата, когато не сте във форма. Използва се, за да се предотвратят настинки заболявания на лигавицата. Помага за облекчаване на болки и менструални спазми.Ако мъжете пият йоги чай след сексуална връзка, това ще им помогне отново да заредят с енергия тялото си.

Той разпалва Агни (огъня вътре в нас, енергията ни) и по този начин лекува.

Джинджифилът действа възбуждащо и газогонно, като прочиства организма от натрупалите се токсини и стимулира храносмилането и усвояването на хранителните вещества. Най-много помага при възпалено гърло и синузит.

Канелата действа болкоуспокояващо, като тонизира цялостно. Най-много помага при настинка. Положително действа на костната система.

Карамфилът е натурално обезболяващо средство, което по естествен път облекчава кашлицата и разтваря бронхиалната секреция. Действа добре на нервната система.

Черният пипер изчиства кръвта.

Кардамонът действа добре на дебелото черво.


Млякото помага за по-доброто усвояване на подправките и предпазва от възпаление дебелото черво.

Черният чай обединява всички съставни части и постига една нова химическа структура, която прави от този чай една здравословна напитка.

Пресният джинджифил може да ви даде допълнителна енергия особено ако е студено времето.



превод:

Manuela Chrestina Alcyone


източник

4 коментара:

  1. А колко черен пипер трябва да се сложи в тия 300 гр. вода?

    ОтговорИзтриване
  2. А това мляко, дето помага за усвояване на подправките и успокоява дебелото черво, го няма в рецептата?

    ОтговорИзтриване
  3. Оригинален Йоги чай
    1 галон вода
    30 карамфилчета
    30 цели зелени шушулки кардамон
    30 цели зърна черен пипер
    1 LG пръст (с големината на един пръст) пресен джинджифил, тънко нарязан
    5 пръчки канела
    1 торбичка за чай, черен чай
    * Мляко и мед на вкус (* по желание)
    Доведете водата до завиране.
    Добавете всички подправки с изключение на торбичката черен чай. Оставете да поври 30 -45 мин. Колкото по-дълъг е по-силен. Накрая добавете торбичката черен чай и варете още 5 мин.
    ** Черният чай се добавя последно, защото това обединява ароматите и ги подчертава. Също така танините помагат да се асимилират подправките в тялото.
    Ако добавите мляко и мед, направете го след добавянето на торбичката чай и го оставете да се разтвори- или по-добре е да добавите меда и млякото във всяка индивидуална чаша или малка порция. По този начин можете да съхранявате необогатения чай в хладилника и да го подправяте с мляко и мед когато го ползвате. Ако пиете чаша след чаша, можете да оставите неподправения чай на печката на най-ниската температура, за да се ползва през целия ден.
    ** Млякото помага за облекчаване на шока от подправките за стомаха и червата, така че се пие с мляко, ако сте чувствителни.
    Бележка: за по-силен чай нека подправките да поседят вътре и да потънат на дъното. Ако чаят стане наистина силен, можете да го разредите с мляко или разтворите с малко вода.
    Когато Йоги Баджан е военен командир в Индия е имало епидемия сред войниците. Той наредил на всички от хората му да напълнят манерките си с йоги чай и да не пият нищо друго, дори и вода. Неговият батальон е единственият, в който не се разболяват! Йоги чай пречиства кръвта, белите дробове и кръвоносната система. Той почиства черния дроб и има много по-невидими ползи. Затова е добре да се пие този чай всеки ден.
    - Вижте повече на: http://kundaliniyogabootcamp.com/yogi-tea/#sthash.dfZQ5vaa.dpuf

    ОтговорИзтриване
  4. Оригинален Йоги чай
    1 галон вода
    30 карамфилчета
    30 цели зелени шушулки кардамон
    30 цели зърна черен пипер
    1 LG пръст (с големината на един пръст) пресен джинджифил, тънко нарязан
    5 пръчки канела
    1 торбичка за чай, черен чай
    * Мляко и мед на вкус (* по желание)
    Доведете водата до завиране.
    Добавете всички подправки с изключение на торбичката черен чай. Оставете да поври 30 -45 мин. Колкото по-дълъг е по-силен. Накрая добавете торбичката черен чай и варете още 5 мин.
    ** Черният чай се добавя последно, защото това обединява ароматите и ги подчертава. Също така танините помагат да се асимилират подправките в тялото.
    Ако добавите мляко и мед, направете го след добавянето на торбичката чай и го оставете да се разтвори- или по-добре е да добавите меда и млякото във всяка индивидуална чаша или малка порция. По този начин можете да съхранявате необогатения чай в хладилника и да го подправяте с мляко и мед когато го ползвате. Ако пиете чаша след чаша, можете да оставите неподправения чай на печката на най-ниската температура, за да се ползва през целия ден.
    ** Млякото помага за облекчаване на шока от подправките за стомаха и червата, така че се пие с мляко, ако сте чувствителни.
    Бележка: за по-силен чай нека подправките да поседят вътре и да потънат на дъното. Ако чаят стане наистина силен, можете да го разредите с мляко или разтворите с малко вода.
    Когато Йоги Баджан е военен командир в Индия е имало епидемия сред войниците. Той наредил на всички от хората му да напълнят манерките си с йоги чай и да не пият нищо друго, дори и вода. Неговият батальон е единственият, в който не се разболяват! Йоги чай пречиства кръвта, белите дробове и кръвоносната система. Той почиства черния дроб и има много по-невидими ползи. Затова е добре да се пие този чай всеки ден.
    - Вижте повече на: http://kundaliniyogabootcamp.com/yogi-tea/#sthash.dfZQ5vaa.dpuf

    ОтговорИзтриване